Alle nieuwsberichten

8 op 10 Belgen is telewerk nog niet beu

Belgen zijn het thuiswerken nog lang niet beu. 84% van de Belgen wil na de corona pandemie twee of meer dagen telewerken. Dat is 19% meer dan aan het begin van de coronacrisis. Vanwege het gebrek aan sociaal contact en teamwerk, zien de Belgen fulltime thuiswerken niet zitten.

8 op 10 Belgen is telewerk nog niet beu

Een vijftal weken in de eerste lockdown werd een grote “telewerk-enquête” gehouden bij medewerkers van verschillende organisaties. Daaruit bleek al dat de Belg de smaak van telewerk te pakken had. Nu, één jaar later, smaakt telewerk naar meer.

Het aandeel dat nog minstens twee dagen wil telewerken stijgt van 65% naar 84%. Bovendien verkiezen nu een groter aantal medewerkers drie dagen telewerk (33%) in plaats van één dag (12%). Vorig jaar was die trend nog omgekeerd.

De Belg lijkt zijn ritme in huis te hebben gevonden. 65% is zelfs productiever thuis dan op kantoor. Dit door de tijdswinst, het concentratievermogen en het vermijden van woon-werkverkeer.

Uit de enquête blijkt ook dat fulltime thuiswerken geen goed plan is. Men heeft namelijk nood aan informeel contact (72%). En daarnaast leent de kantooromgeving zich ook meer voor brainstorms of ander creatief werk (56%). Individueel werk – zoals telefoons, projectwerk en administratie –  dat lijkt iedereen liever thuis te doen.

Meer occasioneel telewerken heeft wel zijn gevolgen. BDO heeft berekend dat er 30% minder werkposten op kantoor nodig zijn. Daarnaast moeten veel bedrijven dringend werk maken van een ’kantoorplanning’ en thuiswerkbeleid.

Tenslotte heeft occasioneel telewerken ook zijn effect op de verloning. Een thuiswerker heeft namelijk recht op andere vergoedingen dan een kantoormedewerker. Men gaat dus moeten zoeken naar een registratie oplossing zoals die van GPS Time & Security om op dagbasis een overzicht te krijgen van de telewerkers en kantoorwerkers.

Van start gaan met occasioneel telewerk? Wij kunnen je daarbij helpen om de administratie tot een minimum te beperken. Contacteer ons

 

Bron: BDO