Alle nieuwsberichten

Dag van de Arbeid

Op 1 mei vieren we in België het ‘Feest van de Arbeid’. Maar wat houdt deze dag nu precies in, en hoe is deze tot stand gekomen?

Dag van de Arbeid

Vroeger

Op 1 mei 1890 werd in veel landen voor de eerste keer de Dag van de Arbeid gevierd. Hiervoor waren de werkomstandigheden van de arbeiders vaak zeer uitputtend en zelfs onmenselijk, ze moesten vaak shiften van meer dan 12 uur draaien.

Robert Owen, een Schot die de eigenaar was van een weverij met meer dan 2000 werknemers, was de eerste ondernemer die solidair werd met zijn arbeiders. Zo liet hij de arbeidershuisjes opknappen, voerde hij een minimumleeftijd van 10 jaar(!) in zijn fabriek en opende hij een school. Ook inspireerde hij de wereld tot “Eight Hour Movements” waarin de 8 urenwerkdagen vooropgesteld werden.

 

Vandaag

Gelukkig is er sinds het begin van deze revolutie tot de dag van vandaag enorm veel gewijzigd in het voordeel van de werknemers. Zo heb je als werknemer recht op onder andere betaald verlof, veel betere werkomstandigheden, een eerlijk loon, …

We kunnen zelfs stellen dat de werknemer vandaag in het voordeel is. Er zijn nu namelijk meer vacatures dan arbeidskrachten. Dit zorgt voor een zogenaamde ‘War for Talent’. Dit is een oorlog die bedrijven met elkaar voeren om de beste werkkrachten voor hun te winnen. Dit doen ze onder meer door verscheidene extralegale voordelen aan te bieden zoals flexibele uren, extra verlof,…

Ben je benieuwd hoe je onderneming als winnaar uit deze oorlog kan komen? Download dan onze 5 tips om de War for Talent te winnen!

Meer gerelateerde nieuwsberichten