Alle nieuwsberichten

Nieuwe wet verbiedt werkgevers om personeel buiten werkuren te contacteren

België is zo ver nog niet, maar Portugal al wel. Hun nieuwe telewerk wetgeving verbiedt werkgevers om werknemers te contacteren na hun werkuren.

Nieuwe wet verbiedt werkgevers om personeel buiten werkuren te contacteren

In Portugal er een nieuwe wet in werking getreden die werkgevers verbiedt om hun personeel buiten de werkuren te contacteren. Deze wet is een onderdeel van een heel pakket van wetten met betrekking op het telewerk. Gezien telewerk nog steeds erg in trek is, achtte de regering het moment dan ook gekomen om de arbeidswetgeving hierrond aan te passen.

Deze wet is opgesteld om de work-life balance van de medewerkers te bevorderen. Dit doordat de werknemers buiten hun officiële werkuren met rust gelaten worden. Want volgens de Portugese regering dienen ze immers de wet van privacy in acht te nemen tegenover hun werknemers. Zo zal een werkgever die alsnog contact probeert op te nemen als gevolg de nieuwe wet overtreden en hiervoor bestraft worden.

Medewerkers worden via deze wet dus beter beschermd, maar voor organisaties brengt het een aantal uitdagingen met zich mee. Want ‘buiten de werkuren’ is een relatief begrip in tijden van flexibele werkuren. Organisaties zullen noodgedwongen moeten investeren in een HRM tool zoals tijdregistratie om straffen te voorkomen. Dankzij de werktijdregistraties uit de tijdregistratie heb je namelijk wel een realtime overzicht van wie er nog aan het werk is.